Епизод 21: Истинското програмиране започва, когато свършат ресурсите I Синиша Джукич

“Има една крилата фраза – истинското програмиране започва, когато свършат ресурсите. Колкото повече ограничения има, толкова по-изобретателен трябва да бъдеш и да се стремиш нещата да бъдат оптимални.” Това е времето на 90-те години, когато Синиша Джукич навлиза в света на програмирането и започва своето пътешествие, което ще го доведе до позицията генерален мениджър на Bosch Digital за България. “Недостигът на ресурси създава афинитет към креативност и инженерно мислене”, коментира той в новия епизод на “ТЕХните истории”.

Сред първите уроци, които Синиша Джукич споделя, че е научил, е “софтуерното инженерство не е самостоятелна дисциплина”. “Това, че си страхотен програмист и можеш да напишеш, каквото си решиш, не е цялата история. Има много други професии, които са от голямо значение в ИТ. За един млад специалист е трудно да осъзнае колко е комплексно”, разказва той. По това време компанията, в която Синиша Джукич работи, е стартъп, а пазарът на таланти в България не е достъпно развит. “Не можехме да стъпим на нещо, което е много зряло, откривахме сами тези процеси, пренасяхме добрите практики от Запада в България и ги доизграждахме”, допълва той. 

Когато през 2015 компанията на Синиша Джукич – Prosyst, става част от Bosch, екипът му започва да разработва решения за 420 000 клиента – служителите на компанията-майка. Bosch Digital България е един от трите най-големи хъба в Европа заедно с Полша и Сърбия. Какво е мястото на българската компания в световния концерн, какви проблеми срещат фирмите с монетизацията на IoT и как една дребна случка от ежедневието може да те промени, вижте в новия епизод на “ТЕХните истории”.

Вижте и другите епизоди на „ТЕХните истории“ тук.

Последни статии

  • Всички
  • Новини
  • Технологии

Довиждане и благодаря за PWA

Какво представляват прогресивните уеб приложения и защо европейските потребители трябваше да се сбогуват с тях  Аpple обяви наскоро, че планира да спре прогресивните уеб приложения (progressive web apps –...

Още

Блокчейн отвъд криптовалутите

Какво трябва да знаете за технологията, за да й доверите бизнеса си Блокчейн е едно от онези неща, за които се говори, без да се знае достатъчно. Щеше да...

Още