Епизод 02: Изкуственият интелект все още никак не е интелигентен

“Изкуственият интелект е тук, при това не за кратко. Въпросът е кое е новото, което допринася. Защото много неща, които съществуват и се ползват отдавна, сега се преименуват и вече се казват ИИ.” Това каза в новия епизод на подкаста “ТЕХните истории” основателят на “Солитрон България” Петър Иванов. “Но основното, което ме притеснява е, че изкуственият интелект все още никак не е интелигентен.”, допълни той.

По неговите думи автоматизацията и ИИ са доста преплетени и на моменти е много трудно да се разграничат. “Бих сравнил автоматизацията с появата на конвейрните линии в производството. Както тогава драматично се е повишила скоростта на производство, същото би било сега с пълното внедряване на автоматизация и още повече на ИИ”.

Като основател и дългогодишен управител на един от най-големите ИТ дистрибутори, Петър Иванов разказа за ранните години на дистрибуцията в България. “ИТ пазарът тръгна в правилната посока около 2000-та година. Преди това въпросът беше кой ще убеди западните партньори, че е достатъчно надежден и стабилен и има смисъл да ги представя в България, ще започне да им предлага продуктите и те се търсеха и купуваха. В началото, когато ние прохождахме, имаше двама-трима вносителя в България и при тях се чакаше на опашка.”, спомни си Петър Иванов.

Той допълни, че маржовете винаги са били ниски и в това отношение българският пазар винаги е бил доста здравословен. “Важно е добре да направиш продуктовия микс, защото само от високомаржови продукти ще имаш нисък оборот и няма да се изхраниш. Само от нискомаржови продукти няма да имаш печалба и ще въртиш едни пари залудо и пак няма да можеш да се изхраниш.”, допълни той.

Повече за трансформацията на пазара, правилния продуктов микс и добавената стойност в дистрибуцията, чуйте в новия епизод на “ТЕХните истории”.

Последни статии

  • Всички
  • Технологии

Довиждане и благодаря за PWA

Какво представляват прогресивните уеб приложения и защо европейските потребители трябваше да се сбогуват с тях  Аpple обяви наскоро, че планира да спре прогресивните уеб приложения (progressive web apps –...

Още