Епизод 19: За преподавателската работа трябват страст, желание и душа

“Човек, за да се занимава с преподавателска работа, трябва да има страст, трябва да има желание и да го прави от душа”, разказа Силвия Илиева, професор във Факултета по математика и информатика и директор на института “Големи данни в полза на интелигентното общество” (GATE) към Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, в новия епизод на подкаста “ТЕХните истории”. Проф. Илиева е била ръководител на екипите по разработване на бакалавърската и магистърската програма „Софтуерно инженерство“ в университета. Наскоро стана носител на наградата за специален принос за 2023 година в конкурса “Награди на БАИТ”

С нея разговаряме за кариерата ѝ в университета и науката, за създаването на GATE и за образованието.

„Предизвикателствата ме отведоха в институт GATE, който създадохме преди пет години и се занимава с големи данни и изкуствен интелект – следващите технологии, които ще променят живота ни. И вече го променят”, обяснява проф. Илиева. Институтът е създаден с финансиране от Европейската комисия. Само 14 проекта са финансирани от близо 300 от 15 държави.

По какви проекти работи GATE, какво се случва с дигиталния близнак на София, как технологиите помагат на живота ни, какви са проблемите на образованието у нас и още, и още – гледайте и чуйте в новия епизод на “ТЕХните истории”.

Последни статии