Епизод 18: Печалбата е отговорност към обществото

“По принцип бизнесът е риск, печалбата е награда за добре планиран риск, но тя е и отговорност. Тогава започваш да се чувстваш длъжен и да връщаш на обществото, и да съзираш проблеми, да предлагаш решения, иновативни подходи, да инвестираш в тях и да ги даваш да могат да се мултиплицират за всички в полза на обществото”. Това каза Огнян Траянов, изпълнителен директор на “ТехноЛогика”, в новия епизод на подкаста “ТЕХните истории”. Според него това е моментът, в който бизнесът осъзнава своята роля и отговорност и започва да работи освен за просперитета на фирмата, и на обществото като цяло. 

Освен основател и изпълнителен директор на “ТехноЛогика” Огнян Траянов е бил председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН за два мандата, като под негово ръководство е изготвен Националният план по проекта на CSR Europe “Пакт за младежта”. Ръководил е и Българската асоциация по информационни технологии за два поредни мандата.

“Моята цел и в Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, и в БАИТ, която смятам, че постигнах, са колективните проекти – когато се събираме фирми, които искат да постигнат повече.”, коментира Огнян Траянов. “Такива в българската мрежа са Базарът на труда, “Гордея се с труда на моите родители”, “Пакт за младежта” и много други инициативи.”, допълни той.

Според основателя на “ТехноЛогика” златният час за компанията настъпва, когато започва подготовката за европейското присъединяване и присъединяването към НАТО, защото тогава изискванията стават “много конкретни, има процеси на сертификация за всеки продукт, който ще се интегрира за съответния съюз, и е много важно и отговорно кой ще свърши работа.” Този период е преломен и за развитието на ИТ бранша, тъй като тогава на българските ИТ компании започва да се гледа като на партньор с необходимите знания, умения и посвещение, който може да предостави решенията на големите компании на българските потребители.

Още за създаването и развитието на ИТ бранша, БАИТ, TechnoMagicLand, мотивацията и как конкуриращи се фирми могат да работят заедно, вижте в новия епизод на “ТЕХните истории”.

Последни статии