Епизод 16: 95% от успешните кибератаки водят до фалит на компанията

“95% от успешните кибератаки за съжаление водят до фатален изход за компанията, а именно – тя фалира”, разказа Явор Колев, директор на дирекция „Информационни технологии и киберсигурност” в “Лев Инс”, в новия епизод на видео подкаста “ТЕХните истории”. Въпреки това, все още много компании не осъзнават необходимостта от своевременна киберзащита. “Киберсигурността е скъпо занимание. Изискват се много инвестиции. Изисква се качествен и добре платен персонал. И в много случаи собствениците на компаниите решават, че това няма да им се случи, че ще минат между капките.”

Зад гърба си Явор Колев има 25-годишен опит в борбата с организираната киберпрестъпност. Той е създател на структурите за противодействие на киберпрестъпленията към ГДБОП, които, от буквално един човек през 1998 година, достигат до дирекция с над 100 човека към този момент. Близо 15 години е техен ръководител, както в ГДБОП, така и в ДАНС. Бил е национален координатор по киберсигурността и секретар на Съвета по киберсигурност при МС на Република България. Носител е на множество награди. От две години той ръководи дирекция „Информационни технологии и киберсигурност” на “Лев Инс”.

Предизвикателствата в началото

В подкаста “ТЕХните истории” той разказва за целия си кариерен път – от началните години в ГДБОП, когато България е на второ място след Китай като пиратска държава и произвежда 50 млн. компактдиска годишно, до днес и работата в частния сектор. “Никой в онзи период нямаше представа как се квалифицират, как се разследват, как се документират и как се противодейства на тези зловредни действия. През 2002 г. вече имахме законодателство и то се усъвършенства и до настоящия момент постоянно”, коментира той.

Безопасността на децата

Безопасността на децата в интернет е каузата, която Явор Колев е приел присърце. Той е инициатор на кампаниите, които “Лев Инс” организира в различни градове. “Всяко дете в училище или в детската градина вече е с телефон и с достъп до интернет, и е потенциална жертва на киберпрестъпление”, обяснява той. “Не е толкова важно да хванем 100 педофила и да ги вкараме в затвора. Много по-важно е спасим живота и здравето дори на едно дете”.

Вижте и чуйте новия епизод на “ТЕХните истории”, за да разберете как се развиха киберпрестъпленията от края на 90-те години до днес, кои са най-честите кибератаки, как изглеждат киберпрестъпниците, и още, и още.

Последни статии