Епизод 13: Облакът позволи да се предлагат услуги, а не толкова продукти

Излизането в облака е една от ключовите фази в развитието на технологиите, каза в новия епизод на “ТЕХните истории” Георги Ранделов, консултант по дигитална трансформация и съосновател на стартъпа ZAYA. “Ако погледна развитието на ИТ индустрията, първо беше персоналният компютър, след това сървъри, мрежи, т.е. базова инфраструктура, малко софтуер, след което започнаха специални приложения за бизнеса, след това дойдоха облачните технологии, а след тях – изкуственият интелект”, поясни той и допълни, че “облакът предостави възможност да се предлагат услуги, а не толкова продукти”.

Георги Ранделов е добре познат в ИТ бизнеса в България първо като ръководител на представителството на IBM, а след това и на Майкрософт, където се издига до мениджър, отговарящ за 24 държави в Европа и Азия. Кариерата му продължава като консултант по дигитална трансформация и съосновател на стартъпа ZAYA.

В епизода Георги Ранделов разказа за софтуерното пиратство и как Майкрософт успява да убеди големите си потребители да използват лицензиран софтуер. “От чист продукт започнахме да продаваме услуги с добавена стойност и това промени много нещата”, сподели той. “Клиентите на Майкрософт започнаха не да ни гледат съмнително като хората, които идват с белезниците, а да искат да обсъждат с нас проекти, постигането на цели”, допълни Ранделов.

Защо IBM отвори представителство в България за втори път, къде се нарежда България по дигитализация сред 24-те държави, за които той отговаря в Майкрософт, и каква е следващата фаза в развитието на изкуствения интелект вижте в новия епизод на “ТЕХните истории”.

Последни статии

  • Всички
  • Технологии

Довиждане и благодаря за PWA

Какво представляват прогресивните уеб приложения и защо европейските потребители трябваше да се сбогуват с тях  Аpple обяви наскоро, че планира да спре прогресивните уеб приложения (progressive web apps –...

Още