Епизод 11: Технологиите предотвратяват дребната корупция

“В областта на електронното управление България не е много напред, въпреки че е много развита в технологично отношение”. Това каза Веселин Тодоров, управляващ директор на “Сиела Норма” в новия епизод на “ТЕХните истории”. Според него съпротивата на средното и ниското ниво в администрацията е огромна и на всички нива и се дължи на факта, че технологиите пречат на дребната корупция. 

“С технологии можеш да предотвратиш един чиновник на средно ниво да саботира одобряването на проект, лицензирането на дейност или сертифицирането, защото технологиите предотвратяват възможността да се срещнеш с клиента на администрацията.”, поясни той. “Те регистрират всяко твое действие, отчитат автоматично дали спазваш сроковете и правилата, вдигат съответните флагове, че нещо не е наред и много лесно може да се провери дали ти работиш добре или не”, допълни Веселин Тодоров. 

По неговите думи българският пазар на електронни книги не е достатъчно развит заради липсата на адекватна нормативна уредба, която да регламентира пиратството. “Ако пиратствате съдържание, няма никакво наказание за това. Ако продавате пиратско съдържание, може да бъдете преследвани от закона. Но ако просто пиратствате, без да може да се докаже, че изкарвате пари от това, прокуратурата прекратява всякакви действия.”, коментира той. Според Тодоров по тази причина купуването на електронни книги в България е само морален избор.

Тези теми, както и “Наградите на БАИТ” и тяхното развитие през годините, присъединяването на “Норма” към “Сиела” и може ли да се прогнозира бъдещето на технологиите, вижте в новия епизод на “ТЕХните истории”.

Последни статии

  • Всички
  • Новини
  • Технологии

Довиждане и благодаря за PWA

Какво представляват прогресивните уеб приложения и защо европейските потребители трябваше да се сбогуват с тях  Аpple обяви наскоро, че планира да спре прогресивните уеб приложения (progressive web apps –...

Още

Блокчейн отвъд криптовалутите

Какво трябва да знаете за технологията, за да й доверите бизнеса си Блокчейн е едно от онези неща, за които се говори, без да се знае достатъчно. Щеше да...

Още