Епизод 01: Най-критичната инфраструктура е човешкото съзнание

Георги Шарков разказва за софтуерния бранш, когнитивната война, проблема с кадрите и изкуствения интелект в първия епизод на “ТЕХните истории”

Най-критичната инфраструктура е човешкото съзнание и войната е за него. Дезинформацията е само един от инструментите в когнитивната война, заедно с мизинформацията (липсата на информация), манипулацията и конспиративните теории. Това каза първият гост в подкаста “ТЕХните истории” Георги Шарков, дългогодишен изпълнителен директор на Европейския софтуерен институт в България.

“Войната с дезинформацията може да бъде спечелена с активното развитие на човешкото съзнание. Не е въпросът ние да блокираме източниците на дезинформация, въпросът е тези, към които е насочена, да не я възприемат”, допълни експертът. По неговите думи познаването на технологиите помага, тъй като дезинформацията използва много съвременни технологии и за генериране на съдържание, и като канали за разпространение.

Георги Шарков е една от най-разпознаваемите фигури в българския ИТ сектор, като дългата му история в бранша се свързва с основаването на софтуерната асоциация БАСКОМ, на която е и първи председател, и откриването на поделение на Европейския софтуерен институт в България, чийто изпълнителен директор е и до днес. През 2014 година участва в създаването на лабораторията по киберсигурност в “София Тех Парк”, а от 2014 до 2021 е съветник по киберотбрана в Министерството на отбраната.

Георги Шарков участва в създаването на стратегията “Киберустойчива България 2020” и на концепцията за развитие на изкуствения интелект. Доцент е в “Института по ИКТ” в БАН.

Освен за когнитивната война, гостът ни в пилотния епизод на “ТЕХните истории” разказва още за изкуствения интелект, развитието на софтуерния бранш през годините и проблемът с кадрите.

Вижте още в епизода.

Последни статии

  • Всички
  • Технологии

Довиждане и благодаря за PWA

Какво представляват прогресивните уеб приложения и защо европейските потребители трябваше да се сбогуват с тях  Аpple обяви наскоро, че планира да спре прогресивните уеб приложения (progressive web apps –...

Още