Епизод 08:  Строителството изпревари агробизнеса по липсата на дигитализация

В момента строителството е най-слабо дигитализираната индустрия в света и то не поради липса на технологии. Това каза в новия епизод на “ТЕХните истории” Бистра Папазова, изпълнителен директор на Cobuilder International. “Причините са по-скоро в дигиталните умения на хората в сектора и в дигитализирането на целия строителен процес, който е много сложен”, разказа тя. “В  построяването на една бизнес сграда участват стотици, а понякога хиляди компании. Да накараш всички тези компании да използват едни и същи технологии е доста голямо предизвикателство”, допълни Бистра Папазова. 

Бистра навлиза в света на технологиите през програмирането, а професионалният й път тръгва от сп. PC World. Когато “темите започват да се повтарят” обаче тя решава да се пренасочи към бизнеса. Става изпълнителен директор на българския офис на компанията за технологии за строителството Cobuilder още от самото й стъпване на българския пазар. Заедно с това е член на Управителния съвет на БАСКОМ.

“Имиджът на българския ИТ сектор е в процес на промяна. Преди години на България се гледаше като на място с ниска цена и високо качество. Това, което се променя, е, че вече не сме ниска цена”, каза още Бистра Папазова. Според нея в момента има отрезвяване като индустрия и по отношение на търсенето на кадри поради факта, че българската софтуерна индустрия в 80% работи за износ. Защо това е положително, трябва ли да се привлекат повече жени в технологиите и какво е мястото на изкуствения интелект в строителната индустрия, вижте в новия епизод на “ТЕХните истории”.

Последни статии

  • Всички
  • Новини
  • Технологии

Довиждане и благодаря за PWA

Какво представляват прогресивните уеб приложения и защо европейските потребители трябваше да се сбогуват с тях  Аpple обяви наскоро, че планира да спре прогресивните уеб приложения (progressive web apps –...

Още

Блокчейн отвъд криптовалутите

Какво трябва да знаете за технологията, за да й доверите бизнеса си Блокчейн е едно от онези неща, за които се говори, без да се знае достатъчно. Щеше да...

Още