Епизод 06:  Е-образованието е повече от видеоконферентна връзка

Професионалният път на Албена Спасова преминава в два коловоза – този на киберсигурността и този на образованието. Понастоящем тя е създател на клъстера за образователни технологии EdTech България, но има опит в компании като eBay и Microsoft, неправителствени организации за борба с киберзаплахите и като преподавател на европейски, азиатски и африкански студенти. 

Пандемията от ковид я заварва, когато работи в Майкрософт, и Албена има възможност да участва в ударната дигитализация на училищата. “В България се справихме доста успешно и много бързо успяхме да прехвърлим процеса от училищна в онлайн среда”, си спомни тя. “Но това в никакъв случай не означава, че сме успели да изградим дигитално образование. Използвахме технологиите като платформи за видеоконферентни разговори. Не бяхме готови да променим начина, по който преподаваме, за да може да го адаптираме към новата дигитална среда.”

Според нея дигиталното образование е много повече от една видеокоферентна връзка. То дава инструментариум, който “да запали мотивацията, която липсва на децата”. “В България имаме добра основа с изграждането на дигиталната раница, можем да я пълним с такова съдържание, което да създава преживявания за децата. Има още какво да се направи, но ние сме в правилната посока”, допълни Албена Спасова. 

Повече за образователните инициативи, обученията по киберразследвания и организираните групировки за кибернападения, вижте в новия епизод на “ТЕХните истории”.

Последни статии

  • Всички
  • Новини
  • Технологии

Довиждане и благодаря за PWA

Какво представляват прогресивните уеб приложения и защо европейските потребители трябваше да се сбогуват с тях  Аpple обяви наскоро, че планира да спре прогресивните уеб приложения (progressive web apps –...

Още

Блокчейн отвъд криптовалутите

Какво трябва да знаете за технологията, за да й доверите бизнеса си Блокчейн е едно от онези неща, за които се говори, без да се знае достатъчно. Щеше да...

Още