Епизод 25: Можем да се страхуваме от промяната или да извлечем полза от нея I Пламен Тошев

“Във втори курс осъзнах, че имам възможност, тъй като потокът ни в университета беше доста голям, да събера всичките упражнения в рамките на два дни и останалите пет дни от седмицата да ми бъдат свободни за работа. И реално от трети курс работя в ИТ сферата”, започва разказа си Пламен Тошев, изпълняващ директор на “Акронис България”. 18 години е в софтуерната индустрия, като преминава през всичките стъпала на кариерната стълба преди да стане управляващ директор и собственик на T-Soft. През 2018 година компанията е купена от световния производител на решения за киберсигурност “Акронис” и в резултат се ражда българското подразделение – “Акронис България”, в което към днешна дата работят над 500 човека. С него разговаряме за образованието у нас, за кадрите, и за развитието на ИТ сектора.

Търсят се топ университети

“Няма нужда да откриваме топлата вода. Оказва се, че решението го има. Ние просто трябва да имаме топ университети в България, и тези топ университети биха генерирали хората, които са необходими”, обяснява той. 

Качествени специалисти

Дали ще има трайно намаляване на търсенето на ИТ кадри? Според Пламен Тошев от една страна, изглежда, че в следващите една-две години ще има намаляване на общия брой ИТ специалисти в България, но от друга страна, качеството се променя. “По-добре квалифицираните специалисти ще имат по-добри възможности за реализация в София и в България”, смята той. “При всяка една промяна ние можем да изберем да се страхуваме от нея или да се опитаме да извлечем максимална полза.”

Гледайте и слушайте новия епизод на ТЕХните истории, за да разберете още как в България да има топ университет, как ИТ секторът се трансформира от място на евтина работна ръка към пазар на качествени специалисти, как все повече продуктови компании навлизат в България, какво се случва с пазарът на ИТ специалисти, как една малка семейна фирма може да стане част от световна корпорация и кои са последните предизвикателства пред киберсигурността.

Вижте и другите епизоди на „ТЕХните истории“ тук.

Последни статии

  • Всички
  • Новини
  • Технологии

Довиждане и благодаря за PWA

Какво представляват прогресивните уеб приложения и защо европейските потребители трябваше да се сбогуват с тях  Аpple обяви наскоро, че планира да спре прогресивните уеб приложения (progressive web apps –...

Още

Блокчейн отвъд криптовалутите

Какво трябва да знаете за технологията, за да й доверите бизнеса си Блокчейн е едно от онези неща, за които се говори, без да се знае достатъчно. Щеше да...

Още