Епизод 22: Живеем в свят на промени, в който и най-големите губят пазарни ниши I Петър Статев

“Имах щастието още в университета да попадна на хора, които не само ме научиха да разбирам и да работя в света на технологиите, но и ми дадоха старта в бизнеса, защото аз бях студент, а изкарах пари за една кола”, разказва предприемачът Петър Статев в новия епизод на подкаста “ТЕХните истории”. В средата на 90-те години на 20 век той създава телекомуникационния системен интегратор “Смартком”. “Бяхме инженери, знаехме да конструираме, бяхме дисциплинирани и мотивирани да успеем, защото нямаше кой да ни плаща заплатите, ние трябваше да ги изкараме, и изведнъж се озовахме в свят на турбуленции, в който всичко се разрушаваше”, спомня си той за началото.

В момента Петър Статев е председател на Надзорния съвет на „София Тех Парк“ и на Управителния съвет на консорциум „Петаскейл суперкомпютър България“. Той е и председател на съвета на директорите в „Смартком – България”, както и съосновател и председател на фондация „ИКТ клъстер”.

“Трябваше да излезем от кожите си на инженери и да влезем в кожата на предприемачи и търговци, защото не е достатъчно да създадеш нещо, трябва и да го продадеш”, обяснява той. По думите му бизнесът не е само в да конструираш електроника, не е да прекупуваш оттук-оттам, а е изкуството да създаваш, разбирайки много добре конкретните нужди на клиентите.” 

В този епизод той разказва за трудностите в началото, за първия технологичен трансфер, за създаването на ИКТ клъстера и какво всъщност стои зад концепцията му, за суперкомпютъра Discoverer и за бъдещето на технологиите и на ИТ бизнеса у нас. Според него в момента живеем в свят на промени, в който и най-големите губят пазарни ниши. Вижте и чуйте новия епизод на „ТЕХните истории“.

Вижте и другите епизоди на „ТЕХните истории“ тук.

Последни статии

  • Всички
  • Новини
  • Технологии

Довиждане и благодаря за PWA

Какво представляват прогресивните уеб приложения и защо европейските потребители трябваше да се сбогуват с тях  Аpple обяви наскоро, че планира да спре прогресивните уеб приложения (progressive web apps –...

Още

Блокчейн отвъд криптовалутите

Какво трябва да знаете за технологията, за да й доверите бизнеса си Блокчейн е едно от онези неща, за които се говори, без да се знае достатъчно. Щеше да...

Още