Блокчейн отвъд криптовалутите

Какво трябва да знаете за технологията, за да й доверите бизнеса си

Блокчейн е едно от онези неща, за които се говори, без да се знае достатъчно. Щеше да прилича на кемтрейлс или влизането в Еврозоната, ако темата беше достатъчно интересна или подходяща за обслужване на нечии неясни (или нечисти) интереси. Но понеже не може да се използва за печелене на политически дивиденти, вероятно никога няма да има фейсбук експерти, които да се плъзгат само по повърхността, без да се задълбочават в смисъла и приложенията на технологията.

Е, почти. Блокчейн е в основата на криптовалутите, които от време на време вкарват в умерени пререкания технърдовете и защитниците на традиционната парична система. Но дори техните спорове се въртят около успеха и бъдещето на инвестициите в криптовалути, а не върху технологичния аспект. А е някак малко несправедливо технология като блокчейн да се асоциира само с едно и то не безусловно успешно свое приложение.

Но да почнем отначало. Налага се, защото малко хора и извън света на технологиите, и дори вътре в него, са наясно какво всъщност е блокчейн.

Все пак какво е блокчейн

Блокчейн представлява дигитален разпределен регистър, който записва транзакции в блокове и ги свързва във верига. По същество това е технология за съхранение на данни, където информацията не се запазва на едно място, като централен сървър или база данни, а се разпределя и копира на множество компютри, наречени участници или валидатори в мрежата. Тези участници работят заедно, за да поддържат и актуализират регистъра чрез процес, наречен „консенсус“.

Транзакциите, които се извършват в системата, се групират в блокове. Всеки блок съдържа списък с транзакции и връзка към предишния блок. Свързването на блоковете създава верига, която се нарича „блокчейн“.

Всеки нов блок се “прикача” към предишния и се добавя в края на веригата.

Защо е важна децентрализацията

Една от основните характеристики на блокчейн е децентрализацията. Това означава, че веригата от блокове не се контролира от централен орган или институция – не се обособяват единични точки на достъп. Транзакциите се проверяват и записват от участниците в мрежата, наречени „валидатори“ или “майнъри” (от англ. Miners). В отделна статия ще разгледаме как точно валидаторите “копаят” криптовалути и защо производителите на графични карти спечелиха най-много от биткойните и подобните на тях мрежи. 

Липсата на единични точки на отказ прави системата по-устойчива на проблеми и атаки. Фактът, че блокчейн не зависи от един единствен контролен и съответно – потенциално уязвим център, гарантира, че дори даден валидатор да отпадне, другите ще продължат да функционират.

Това дава на системата устойчивост към атаки и технически проблеми. Децентрализацията може да подобри също прозрачността и доверието, тъй като всички участници в мрежата имат възможност да видят и да проверят транзакциите и решенията.

Сигурна ли е системата

Блокчейн използва криптографски методи за защита на данните. Транзакциите се криптират и подписват с частни ключове, които могат да бъдат верифицирани с публични ключове. Този процес гарантира целостта и автентичността на данните.

Както стана ясно и по-горе, транзакциите не се съхраняват на едно място, което прави атаките по-трудни. За да могат да извършват манипулации, атакуващите трябва да осъществят контрол върху голяма част от мрежата. Освен това веднъж записани, транзакциите в блокчейн не могат лесно да бъдат променяни. Това означава, че злонамерените лица трябва да променят данните във всеки блок поотделно, което е практически невъзможно поради обема на необходимите за целта изчисления.

Механизмите за консенсус в блокчейн, като Proof-of-Work (използван в Bitcoin) или Proof-of-Stake (използван в Ethereum 2.0 и други мрежи), осигуряват надежден начин за определяне на това кой ще добави следващия блок към веригата. Тези механизми изискват значителни усилия или залог от страна на участниците, което прави атаките и манипулациите по-трудни и най-вече скъпи.

Къде може да се използва

Блокчейн е в основата на криптовалутите, но да смятате, че приложенията и се ограничават само до тях, е гаранция, че ще пропуснете куп чудесни и значително по-интересни възможности. Все пак, докато сме на вълна крипто, е важно да се отбележи, че Ethereum позволява създаването на т.нар. умни договори – програми, които се изпълняват автоматично при определени условия. Което може да облекчи работата на нотариусите. Само идея.

Блокчейн се използва успешно в редица сфери като финанси, здравеопазване, верига на доставките, управление на регистри, спортни залози и много други. Тя предоставя нови възможности за осъществяване на сигурни и ефективни транзакции и процеси, както и за изграждане на доверие между различни страни.

Технологията може да бъде много полезна и при провеждането на избори, макар че при сегашното ниво на познаване и доверие в технологиите шансовете блокчейн да си пробие път до изборния процес са пренебрежимо малки. По-лошото е, че когато стане ясно, че манипулации няма да бъдат възможни, те ще се сведат до нула.